söndag 15 augusti 2010

Tveta kyrka

Jag och David bestämde oss för att göra ett riktigt ryck en dag. Det enda vi hade planerat var att besöka Tveta kyrka, för den visste vi var öppen eftersom det var vägkyrka. Därefter tänkte vi köra runt lite och se var vi hamnade. Så blev det också, och vi besökte fem kyrkor på samma dag. Men som sagt, först var vi i Tveta kyrka, som ser ut så här...


För eventuella läsare som tänker "Men Tveta kyrka ligger ju i Småland!" så kan jag bara säga att det finns flera. Det finns en i Södertälje också. Men denna ligger alltså strax utanför Säffle.

Själva kyrkan är relativt ny; i alla fall i sin nuvarande form. Den byggdes på 1670-talet. Det finns dock tecken på att det fanns en äldre kyrka på ungefär samma plats. En kyrka med tillhörande kyrkogård finns markerad på en karta från 1648, och kan mycket väl ha varit en gammal medeltidskyrka. Något som tyder på att en tidigare kyrka var rätt gammal är att det finns mycket äldre föremål i den nuvarande kyrkan. Bland annat finns en dopfunt med uttömningshål. Då vet ju alla trogna läsare vad det innebär. Jo, den är ju äldre än 1250-talet! Ovanför dopfunten hänger en träskulptur som är från 1300-talet. Här har ni den:


Och eftersom det var bättre förr så fortsätter vi med gamla föremål. Det finns en kalvariegrupp som är från 1300-talets första hälft. Sjukt gammal alltså. Inte ens pappa var född då. Jesus i mitten och Maria och Johannes kan skymtas på sidorna.




















INRI står för IESVS·NAZARENVS·REX·IVDÆORVM. Alltså, Jesus från Nasaret, Judarnas Konung.

Vad finns det mer att säga om Tveta kyrka? Den byggdes som sagt på 1670-talet och byggdes om en del under både 1700- och 1800-talet. Tyvärr har jag inte hört några skrönor eller historier om kyrkan, även om David hade en del att berätta...




















Det ska dock ha funnits ett kloster i närheten, fast på den tiden betydde kloster ofta mer natthärbärgen för pilgrimer som var på väg till heliga platser. Detta är i alla fall något som tyder på att Tveta var en rätt så viktig plats inom kyrkan.

Som en avslutning så bevisar vi att vi faktiskt var där, om nu inte David i predikstolen var bevis nog.


I Tveta kyrka hittade vi en broschyr som berättade för oss att Kila kyrka var öppen. "Vi drar dit!" sa vi båda två och så blev det...

måndag 2 augusti 2010

Botilsäter kyrka

Efter att jag och min vapendragare hade besökt Huggenäs kyrka bestämde vi oss för att samma kväll göra en resa utanför socknen. Resan gick till ca 1,5 mil söder om metropolen Säffle, rakt ut på landet. Vi hamnade till slut vid Botilsäter kyrka. Vädret var perfekt och livet lekte rätt allmänt.
Så här ser denna rätt så lilla och låga kyrka ut:


Den ursprungliga Botilsäter kyrka är från 1100-talet, men dess rester utgör bara en liten del av den nuvarande kyrkan. Över den västra ingången till kyrkan hängde tidigare en tympanonsten, också den daterad till 1100-talet. Den är dock så värdefull att den nu finns på Värmlands museum i Karlstad. Om någon undrar vad en tympanon är så är det fältet mellan en dörröppnings överliggare och bågen över den. So sayeth Wikipedia.

Varför byggdes då just Botilsäters kyrka? Det sägs att den lät uppföras av en fru Botila på Herrestad med anledning av att hon missade en julotta i Lurö kloster på grund av oväder. Hon byggde då en kyrka mycket närmare sitt hem. Om denna sägen stämmer så bör det rimligtvis betyda att Botilsäter kyrka var den första kyrkan på Värmlandsnäs, eftersom den annars närmaste kyrkobyggnaden då var Lurö kloster.

I kyrkan finns en mycket gammal dopfunt av sandsten. Denna är daterad till senare delen av 1100-talet, vilket betyder att den fanns redan i den första kyrkan. Den har ett centralt uttömningshål, och detta är något som bevisar att den är mycket gammal eftersom det användes endast fram till runt 1250. Dopfunten ser ut så här...

















...och så här ser kyrkan ut rent generellt inuti...












Något som jag tyckte var väldigt vackert i kyrkan var predikstolen. Det var mycket fina färger och den var väldigt detaljrik. Den tillverkades av bildhuggaren Isac Schullström mellan 1729 och 1737. Han har tillverkat predikstolar även till andra kyrkor i Värmland, bland annat Svanskog, vilket ni kommer få se senare. Här kommer en bild så ni kan bedöma själva.

Det var också på 1700-talet som mycket av resten av kyrkan också är ifrån. Altaruppsatsen är förresten också gjord av Schullström och bär årtalet 1736. Inte helt otippat så är det en bild av Jesus hängande på korset.

Så här ser jag och David ut när vi är inuti Botilsäter kyrka.


Botilsäter kyrka är alltså en mycket vacker kyrka som är väl värd ett besök. Det gäller dock att ta sig dit snabbt för man vet aldrig när den försvinner. Enligt legenden ska nämligen fru Botila först ha byggt en kyrka på Käringåsen i Botilsäter. Varje natt så rev dock troll ner det som byggdes under dagen. Så man vet aldrig...

Nästa kyrka blir... Tveta!

söndag 25 juli 2010

Huggenäs kyrka

Den närmaste kyrkan vi kunde komma på var Huggenäs kyrka. 10 meter från Davids hus fick vara nära nog. Men ack, hur tar vi oss in tänkte jag, men David svarade med att låsa upp dörren och så var vi inne.

Huggenäs kyrka är en röd och fin träkyrka som i sin nuvarande form som kyrka invigdes så sent som 22 oktober 1972.















Byggnaden är dock äldre än 1972. På platsen fanns tidigare en mycket äldre kyrka, från medeltiden. Dock så gick Huggenäs socken i mitten av 1800-talet med i Södra Ny församling, och då behövdes kyrkan helt enkelt inte mer. Kyrkobyggnaden lämnades öde och var i mycket dåligt skick. Då kom några höga höns på att det behövdes en skola i socknen, varefter den gamla kyrkan revs 1865 och en skolbyggnad uppfördes på samma plats. Troligtvis återanvändes delar av den gamla byggnaden. Under väldigt många år stod det alltså istället en skolbyggnad på platsen där bl.a. min käre far gick i skola som pojkspjuver.

Sockenbornas dröm om en kyrka med en kyrksal som ser ut så här...


...dog dock aldrig och Huggenäs Kyrkostiftelse bildades, och denna stiftelse anhöll hos kommunen om att få överta den gamla byggnaden efter att skolverksamheten hade upphört. Och efter ett oerhört arbete med frivilliga arbetsinsatser så kunde som sagt Huggenäsborna åter ha en egen kyrka, med början 22 oktober 1972. Ja historien om Huggenäs kyrka är som en saga; slutet gott, allting gott.

För att bevisa för alla tvivlare att vi verkligen har varit där så kommer här en bild på oss båda, och även en bild på den klockstapel som uppfördes 1956, med betydligt äldre klockor.





Nästa kyrka i kyrkjakten är Botilsäter kyrka...

Borta bra men hemma bäst

Efter att för tre månader sedan ha dragit igång en kyrkjakt så trodde säkert många att kyrkjakt inte var något svårt. Jag menar, kyrkorna rör ju inte på sig... Det visade sig dock att det var många faktorer som skulle spöka. För det första ska jag och David besöka dem tillsammans och en kamera bör rimligtvis vara med eftersom kort ska tas. Dessutom, vilket kanske är det största problemet, så måste kyrkorna givetvis vara öppna, för annars är det svårt att ta sig in och utforska.

För ungefär två veckor sedan gick jag på semester och åkte hem till de värmländska skogarna; ett ställe som min käre vapendragare David redan befann sig på. Jag hade med min kamera, så vi bestämde oss för att under min semester besöka ett gäng kyrkor, både stora och små, ljusa och mörka, gjorda av sten eller trä. Efter att ha börjat hela jakten med Bjurums kyrka långt borta i söderns land så bestämde vi oss för att börja vår sommarjakt på kyrkor vid en betydligt närmare kyrka.

lördag 17 april 2010

Alla vägar bär till... Grekland

Vad passar bättre en sådan här underbar lördagsmorgon än en liten etymologilektion. Bloggen handlar om kyrkor så en ganska grundläggande fråga är ju då: Vart kommer ordet kyrka ifrån?
Jo, det kommer från det grekiska ordet 'kyriako´n' vilket betyder 'som hör till Herren'. 'Ky´rios' betyder 'herre'. Detta ordet verkade människor tycka lät fräckt så det spred sig ända upp till vårt avlånga land, via fornsvenskans variant 'kirkia/kyrkia'.
Men det är inte bara till svenskan det har spritt sig. Här följer även några andra varianter i andra språk:

Finska - kirkko
Isländska - kirkja
Tyska - Kirche
Danska/Norska - kirke
Nederländska - kerk
Engelska - church
Ryska - церковь (tsjerkov)

Ja, listan är lång. Och med denna kunskap i bakhuvudet tror jag nog att alla kommer få en mycket fin lördag.

lördag 10 april 2010

Den allra första kyrkan - Bjurums kyrka

När man ska dra igång en sådan här resa så kan det vara lite svårt att välja vilken kyrka som ska få vara den första. Men för oss var valet enkelt. Den första kyrkan skulle självklart vara Bjurums kyrka. Har du inte hört talas om den? Ja men den ligger ju i Stenstorps pastorat. Vet du fortfarande inte vart den ligger? Så här ser den ut i alla fall.


Denna kyrka ligger precis vid Hornborgasjön i Västergötland. Nu kanske det ringer några kyrkklockor hos en del personer. Vid den låsta dörren på sidan står en mycket liten David. Han är dock större i verkligheten. Det fanns fler dörrar än denna, så vi tog oss in och kunde ta den allra första bevisbilden. Så här underbar blev den.


Nu undrar såklart du som läser detta var i all sin dar namnet Bjurum kommer ifrån. Jo det kommer från fornsvenskans biur som betyder bäver. Likt Bjurums placering så bygger också bävern sitt bo vid vatten. Kyrkan läts i alla fall uppföras under nådens år 1768 av en snubbe som hette Carl Georg Lillie, och han ägde också Stora Bjurum som var ett säteri i närheten. Han lyckades bra, för det var en vacker och trevlig liten kyrka.

Det var det, 1 down och fortfarande ca 3700 to go.

/ Emil

Kyrkjakten - Nu kör vi!

"David: visste du att det finns ungefär 3700 kyrkor i sverige av Svenska Kyrkans sort
Emil: det är några stycken
David: tänk om man skulle besöka alla :)
Emil: det har jag funderat på
David: jag med
David: men det skulle vara kul :)
Emil: en utmaning
David: det kan bli våran grej
Emil: yep, men då kör vi på det"

Japp, så började det. Det är alltså jag(Emil Agneholm) och min kusin David Lindvall som har bestämt oss för att besöka alla Svenska kyrkans kyrkobyggnader. Det är några tusen, så det kommer ta ett tag men vi får väl se hur många vi hinner med innan vi blir alldeles för gamla och gaggiga.

Men vad vore en sådan här grej utan lite härliga regler? Någon ordning och reda måste det ju vara. Reglerna är följande:
  • Kyrkan måste besökas av oss tillsammans
  • Vi måste vara inne i kyrkan
  • Vi måste ta ett kort på oss båda inne i kyrkan
Ja utan regler hade det ju varit alltför lätt. Då hade vi lätt kunnat avverka det på ett år med ca 10 kyrkor om dagen. Nu får vi oss alltså en riktig utmaning, men det kommer innebära många roliga och trevliga resor till Sveriges alla hörn och kanter. Till städer vi inte visste fanns, och även till orter som finns även fast vi inte visste om det och till detta kan också läggas de ställen som vi redan känner till.

Varför gör vi då detta? Jag kan bara svara för mig själv och det är främst på grund av att det är en rejäl utmaning, men även för att jag älskar historia och historiska byggnader, så mitt motto under denna kyrkjakt kommer vara ju äldre desto coolare. Kyrkorna alltså.

/ Emil