måndag 2 augusti 2010

Botilsäter kyrka

Efter att jag och min vapendragare hade besökt Huggenäs kyrka bestämde vi oss för att samma kväll göra en resa utanför socknen. Resan gick till ca 1,5 mil söder om metropolen Säffle, rakt ut på landet. Vi hamnade till slut vid Botilsäter kyrka. Vädret var perfekt och livet lekte rätt allmänt.
Så här ser denna rätt så lilla och låga kyrka ut:


Den ursprungliga Botilsäter kyrka är från 1100-talet, men dess rester utgör bara en liten del av den nuvarande kyrkan. Över den västra ingången till kyrkan hängde tidigare en tympanonsten, också den daterad till 1100-talet. Den är dock så värdefull att den nu finns på Värmlands museum i Karlstad. Om någon undrar vad en tympanon är så är det fältet mellan en dörröppnings överliggare och bågen över den. So sayeth Wikipedia.

Varför byggdes då just Botilsäters kyrka? Det sägs att den lät uppföras av en fru Botila på Herrestad med anledning av att hon missade en julotta i Lurö kloster på grund av oväder. Hon byggde då en kyrka mycket närmare sitt hem. Om denna sägen stämmer så bör det rimligtvis betyda att Botilsäter kyrka var den första kyrkan på Värmlandsnäs, eftersom den annars närmaste kyrkobyggnaden då var Lurö kloster.

I kyrkan finns en mycket gammal dopfunt av sandsten. Denna är daterad till senare delen av 1100-talet, vilket betyder att den fanns redan i den första kyrkan. Den har ett centralt uttömningshål, och detta är något som bevisar att den är mycket gammal eftersom det användes endast fram till runt 1250. Dopfunten ser ut så här...

















...och så här ser kyrkan ut rent generellt inuti...












Något som jag tyckte var väldigt vackert i kyrkan var predikstolen. Det var mycket fina färger och den var väldigt detaljrik. Den tillverkades av bildhuggaren Isac Schullström mellan 1729 och 1737. Han har tillverkat predikstolar även till andra kyrkor i Värmland, bland annat Svanskog, vilket ni kommer få se senare. Här kommer en bild så ni kan bedöma själva.

Det var också på 1700-talet som mycket av resten av kyrkan också är ifrån. Altaruppsatsen är förresten också gjord av Schullström och bär årtalet 1736. Inte helt otippat så är det en bild av Jesus hängande på korset.

Så här ser jag och David ut när vi är inuti Botilsäter kyrka.


Botilsäter kyrka är alltså en mycket vacker kyrka som är väl värd ett besök. Det gäller dock att ta sig dit snabbt för man vet aldrig när den försvinner. Enligt legenden ska nämligen fru Botila först ha byggt en kyrka på Käringåsen i Botilsäter. Varje natt så rev dock troll ner det som byggdes under dagen. Så man vet aldrig...

Nästa kyrka blir... Tveta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar