söndag 15 augusti 2010

Tveta kyrka

Jag och David bestämde oss för att göra ett riktigt ryck en dag. Det enda vi hade planerat var att besöka Tveta kyrka, för den visste vi var öppen eftersom det var vägkyrka. Därefter tänkte vi köra runt lite och se var vi hamnade. Så blev det också, och vi besökte fem kyrkor på samma dag. Men som sagt, först var vi i Tveta kyrka, som ser ut så här...


För eventuella läsare som tänker "Men Tveta kyrka ligger ju i Småland!" så kan jag bara säga att det finns flera. Det finns en i Södertälje också. Men denna ligger alltså strax utanför Säffle.

Själva kyrkan är relativt ny; i alla fall i sin nuvarande form. Den byggdes på 1670-talet. Det finns dock tecken på att det fanns en äldre kyrka på ungefär samma plats. En kyrka med tillhörande kyrkogård finns markerad på en karta från 1648, och kan mycket väl ha varit en gammal medeltidskyrka. Något som tyder på att en tidigare kyrka var rätt gammal är att det finns mycket äldre föremål i den nuvarande kyrkan. Bland annat finns en dopfunt med uttömningshål. Då vet ju alla trogna läsare vad det innebär. Jo, den är ju äldre än 1250-talet! Ovanför dopfunten hänger en träskulptur som är från 1300-talet. Här har ni den:


Och eftersom det var bättre förr så fortsätter vi med gamla föremål. Det finns en kalvariegrupp som är från 1300-talets första hälft. Sjukt gammal alltså. Inte ens pappa var född då. Jesus i mitten och Maria och Johannes kan skymtas på sidorna.




















INRI står för IESVS·NAZARENVS·REX·IVDÆORVM. Alltså, Jesus från Nasaret, Judarnas Konung.

Vad finns det mer att säga om Tveta kyrka? Den byggdes som sagt på 1670-talet och byggdes om en del under både 1700- och 1800-talet. Tyvärr har jag inte hört några skrönor eller historier om kyrkan, även om David hade en del att berätta...




















Det ska dock ha funnits ett kloster i närheten, fast på den tiden betydde kloster ofta mer natthärbärgen för pilgrimer som var på väg till heliga platser. Detta är i alla fall något som tyder på att Tveta var en rätt så viktig plats inom kyrkan.

Som en avslutning så bevisar vi att vi faktiskt var där, om nu inte David i predikstolen var bevis nog.


I Tveta kyrka hittade vi en broschyr som berättade för oss att Kila kyrka var öppen. "Vi drar dit!" sa vi båda två och så blev det...

måndag 2 augusti 2010

Botilsäter kyrka

Efter att jag och min vapendragare hade besökt Huggenäs kyrka bestämde vi oss för att samma kväll göra en resa utanför socknen. Resan gick till ca 1,5 mil söder om metropolen Säffle, rakt ut på landet. Vi hamnade till slut vid Botilsäter kyrka. Vädret var perfekt och livet lekte rätt allmänt.
Så här ser denna rätt så lilla och låga kyrka ut:


Den ursprungliga Botilsäter kyrka är från 1100-talet, men dess rester utgör bara en liten del av den nuvarande kyrkan. Över den västra ingången till kyrkan hängde tidigare en tympanonsten, också den daterad till 1100-talet. Den är dock så värdefull att den nu finns på Värmlands museum i Karlstad. Om någon undrar vad en tympanon är så är det fältet mellan en dörröppnings överliggare och bågen över den. So sayeth Wikipedia.

Varför byggdes då just Botilsäters kyrka? Det sägs att den lät uppföras av en fru Botila på Herrestad med anledning av att hon missade en julotta i Lurö kloster på grund av oväder. Hon byggde då en kyrka mycket närmare sitt hem. Om denna sägen stämmer så bör det rimligtvis betyda att Botilsäter kyrka var den första kyrkan på Värmlandsnäs, eftersom den annars närmaste kyrkobyggnaden då var Lurö kloster.

I kyrkan finns en mycket gammal dopfunt av sandsten. Denna är daterad till senare delen av 1100-talet, vilket betyder att den fanns redan i den första kyrkan. Den har ett centralt uttömningshål, och detta är något som bevisar att den är mycket gammal eftersom det användes endast fram till runt 1250. Dopfunten ser ut så här...

















...och så här ser kyrkan ut rent generellt inuti...












Något som jag tyckte var väldigt vackert i kyrkan var predikstolen. Det var mycket fina färger och den var väldigt detaljrik. Den tillverkades av bildhuggaren Isac Schullström mellan 1729 och 1737. Han har tillverkat predikstolar även till andra kyrkor i Värmland, bland annat Svanskog, vilket ni kommer få se senare. Här kommer en bild så ni kan bedöma själva.

Det var också på 1700-talet som mycket av resten av kyrkan också är ifrån. Altaruppsatsen är förresten också gjord av Schullström och bär årtalet 1736. Inte helt otippat så är det en bild av Jesus hängande på korset.

Så här ser jag och David ut när vi är inuti Botilsäter kyrka.


Botilsäter kyrka är alltså en mycket vacker kyrka som är väl värd ett besök. Det gäller dock att ta sig dit snabbt för man vet aldrig när den försvinner. Enligt legenden ska nämligen fru Botila först ha byggt en kyrka på Käringåsen i Botilsäter. Varje natt så rev dock troll ner det som byggdes under dagen. Så man vet aldrig...

Nästa kyrka blir... Tveta!